Prijava
Anketa

Ali se med epidemijo še usposabljate?

Poglej rezultate

Loading ... Loading ...
Arhivi

Avtorjev arhiv

Obnovitveni tečaj za bolničarje

V prostorih PGD Polje je Komisija za izobraževanje organizirala Obnovitveni tečaj za bolničarje. Zadnje leto ali dve je fokus komisije v permanentnem izobraževanju, tako smo spoznali že tretji obnovitveni tečaj letos (po gašenju notranih požarov in tehničnem dnevu). Tečaj je bil namenjem bolničarjem po PGD, ki niso člani Enote za prvo pomoč, katera je tudi prevzela izvedbo tečaja. Žal je bila udeležba precej majhna, glede na obširno zastavljene teme pa je bilo po eni stranito dobro, saj smo bili tečajniki vseeno deležni zadostnemu času inštruiranja na praktičnih vajah. Iz našega društva je tečaj obsikoval poveljnik PGD.

Operativna vaja

V četrtek, 28.10.2021, smo izvedli operativno vajo skupaj z našim parom PGD Bukovica – Utik. Vaja je potekala na novi skladiščni hali podjetja Tesarstvo Kralj. Scenarist vaje je bil Uroš Talan, poveljnik PGD Polje in podpoveljnik GZ Vodice. Pripravil je obsežno vajo, kar se je pokazalo takoj po prihodu na lokacijo, kjer je Vodja intervencije s pogledom na objekt (z dovoljenjem poveljnika PGD Vodice, ki je ocenjeval vajo) takoj prožil še osrednjo enoto PGD Vodice, da si zagotovi dovoljšne moštvo za interveniranje. Scenarij je nakazoval na delovno nesrečo pri varjenju na višini, kjer je lesena hala zagorena na zunanji strani, delavec pa je padel s lestve. Ogenj se je širil vzdolž hale in tudi v notranjost, kjer je bilo nekaj oseb. Notranjost objekta je bila pravi labirint, saj se notri skladišči veliko kosov lesa za ostrešja, montažne hiše in podobno. Prav tako je v notranjosti parkirano tovorno vozilo ter nekaj nevarnih snovi kot so laki, barve in ostali premazni.
Skupno je na vaji sodelovalo 22 gasilcev, trije ocenjevalci, trije statisti in ena lutka. Javna zahvala gre vsem sodelujočim, predvsem pa Urošu, za pripravo vaje.

Pregled gasilnih aparatov

V četrtek, 4.11.2021, boste imeli krajani možnost pregledati vaše stare gasilne aparate, ki morajo biti pregledani enkrat letno. Ob 18.00 bo serviser gasilnikov iz podjetja Sintal prisoten v gasilskem domu v Repnjah, kamor lahko pripeljete vaše gasilnike. Če ga pa še nimate pa imate prav tako možnost kupiti več vrst gasilnikov po ugodnih cenah.

Vljudno vabljeni!

Tehnični dan

GZ Vodice je 23.10.2021 organizirala delovno soboto imenovano Tehnični dan. Dobili smo se v Kosezah, kjer smo v dveh točkah ponovili ali pa dobili nova znanja iz dela na višini in dela z tehnično opremo. Na prvi točki so se nam na kratko predstavili člani EDV (enote za delo na višini), kateri so kot inštruktorji prevzeli točko. Pokazali so nam svoje delo ter opremo in nas naučili navezave različnih vozlov. Preizkusili smo se tudi z navezavo in varnim povzpenjanjem na višja nadstropja ter pravilen dvig bremen za gasilce, ki so na strehi. Drugo točko je vodil Nejc Hočevar iz PGD Vižmajre-Brod in član EHI Ljubljana. Na vaji smo teoretično obdelali dvižne blazine, ročni žični poteg (tirfor) in električni vitel montiran na vozilu. Po teoriji smo obdelali tri vaje z vsakim orodjem. Tako smo premikali težko hlodovino v različne stvari in dvigovali traktorsko cisterno, katera se je sesula na spodaj ležečega.

100 let PGD Polje

V soboto, 9.10.2021, je PGD Polje praznovalo 100 letnico obstoja z veliko gasilsko parado, katera je bila res paša za oči tako za gasilce kakor za ostale vaščane. Po zvokih koračnice so se gasilci sprehodili skozi vas Polje od starega gasilnega doma, do prireditvenega prostora pred sedanjim gasilnim domom. Tam jih je pričakal velik in lepo okrašen prireditveni prostor, kjer je potekal glavni program parade. Na paradi je PGD Polje tudi uradno prevzelo vozilo GVC 24/50.
Že dan prej, pa je potekala Slavnostna akademija v Kulturnem domu na Skaručni. Na prireditvi smo se sprehodili skozi stoletno zgodovino PGD Polje, katero začetek so skozi krajšo igrano igro uprizorili nekateri člani društva, ki so predstavili način, kako so vaščani daljnega leta 1921 prišli na idejo o ustanovitvi društva. Celoten program, ki je trajal skoraj dve uri, nas je spremljal bogat kulturni program z MPZ Biser in glasovi harmonike mlade članice Mance. Na prireditvi je tako PGD Polje podelilo priznanja najbolj zaslužnim članom za razvoj društva. Kot organizacija pa je tudi našo društvo prejelo priznanje in spominsko plaketo, za dobro meddruštveno sodelovanje.

Obnovitev znanja – gašenje notranjih požarov

V dveh sobota, 14. in 21.5.2021, je GZ Vodice organizirala obnovitveni tečaj za gašenje požarov v notranjih prostorih. Zbrali smo se na poligonu v Povodju, kjer smo najprej potrenirali ustvarjanje oz. oblikovanje curkov. Na drugi točki smo opazovali gibanje ognja, dima in ostalih snovi, ki se sproščajo pri gorenu, nato pa še z pravilnimi manevri gasili. Na tretji točki je sledil pravilen vstop v prostor ter samo gašenje v zaprtem prostoru. V dveh sobotah so se skupno, iz našega društva, tečaja udeležili štirje gasilci, en pa je sodeloval kot inštruktor.

Tečaj za gasilca pripravnika

Z današnjimi izpiti se je zaključil letošnji Tečaj za gasilca pripravnika. Naše društvo sta zastopala dva tečajnika – Jože Rožmanec in Tadej Lakner. V sklopu tečaja sta opravila 29 teoretičnih ur preko spletnega orodja MiTeam in 5 ur praktičnih del, skupno torej 34 ur. Danes pa sta uspešno opravila osem izpitov iz vseh predmetov in sta tako pridobila pogoj za napredovanje v čin Gasilec pripravnik.

Občni zbor 2021

Skladno s čudnim letom, smo imeli tudi čuden zaključek leta 2020. Redni občni zbor, ki smo ga po statutu dolžni organizirati, smo opravili na način, kot ga v zgodovini društva še ni bilo. Vsak član je prejel vabilo na prebiranje poročil pri gasilskem domu, s podpisom pa so jih potrjevali. Prejemniki odlikovanj, napredovanj v čin in ostalih priznanj, bodo morali počakati na naslednji občni zbor, katerega bo mogoče normalno organizirati. Seveda si Upravni odbor želi, da bi to bilo že naslednje leto. Občni zbor se je zaključil 31.3.2021 s skupnim sestankom delovnega predsedstva in verifikacijske komisije, kjer so ugotovili, da se je na vabila, v štirih dneh, skupno odzvalo 49 članov z volilno pravico, kar pomeni, da je bil Občni zbor sklepčen in so poročila tako potrjena.

Izobraževanje

Od 29.9. do 8.10.2020 je v prostorih PGD Brezovica potekal Tečaj za vodje intervencij v organizaciji Gasilske Regije Ljubljana I. Tečaj, ki je namenjen urjenju gasilcev za delo na štabnem nivoju v primeru večjih intervencij. Tečaj je, poleg šestih gasilcev naše zveze, obiskoval tudi poveljnik PGD Repnje – Dobruša. Dodatno pridobljeno znanje in izkušnje s sistemom IPS, bo predvsem v pomoč gasilski zvezi ob morebitnih večjih elementarnih nesrečah ob formaciji štaba.

Intervencija: Neurja

V sredo, 29.7.2020, je osem gasilce PGD Repnje – Dobruša skupaj s PGD Bukovica – Utik, posredovalo po neurju. V Bukovici so črpali vodo, ki je ogrožala stanovanjsko hišo ter pomagali izvlečti vozilo, ki je nasledlo na brežino.

Dogodki

There are no upcoming events.

UPORABNO


Požarna ogroženost po Sloveniji:
Vremenska opozorila za Slovenijo:
Danes:

Jutri: